Warwick Hall Community Centre

  • © Andy Marshall
  • © Peter Gould
  • © Andy Marshall
  • © Andy Marshall
  • © Andy Marshall
  • © Andy Marshall
  • © Andy Marshall
  • © St.John the Baptist Church
  • © Andy Marshall
  • © Andy Marshall
  • © Peter Gould
  • © Andy Marshall
  • © David Finlay
  • © Peter Gould
  • © Andy Marshall
  • © David Finlay
  • © Andy Marshall
  • © Andy Marshall
  • © Andy Marshall
  • © Andy Marshall

Application Type

Civic Trust Awards

Level of Award

Award

Region

South East

Local Authority Area

West Oxfordshire

Information about this scheme

St. John the Baptist Church in Burford undertook a bold new redevelopment project at Warwick Hall to unite the church and local community through the building of a new community facility.  The brief was to extend and adapt their listed but dilapidated parish hall to provide a new community facility flexible enough to meet the wide ranging needs of both the church congregation and the local community.  The aim of the project was to ensure Warwick Hall became ‘The heart of the church’s ministry and the heart of community life’. The building has been excellently designed. External materials help bed the building into its setting and the quality of the craftsmanship is obvious and appropriate. Internally there are moments of generosity - the stone lined boundary wall which adds warmth and sense of place to the cafe and the timber-slatted ceiling of the main hall, but otherwise internal materials are simple and robust. Throughout the building there are small, joyful moments to look outwards into the landscape, towards the river, through the trees to the church spire. These again help with orientation, but also allow any easy sense of place and belonging and speak to a respectful understanding of the buildings important location and neighbours. Warwick Hall has been well received locally and the design ensures it is flexible enough to adapt to future needs and alternative income streams, as well as having very low operational costs.  The huge effort required realising the project and the difficulty of the process has ultimately brought everyone together and has ensured that the community fully appreciates what an exciting asset they have created, and more importantly need to preserve.
 

Credits

Architect

Acanthus Clews

Client

St.John the Baptist Church

Structural Engineer

Price & Myers

Services Engineer

Environmental Engineering Partnership Ltd

Quantity Surveyor

Baqus Construction & Property Consultancy

Landscape Architect

Clews Landscape Architecture

Main Contractor

Edgar Taylor Ltd

Primary Use Class

Class D1g - Public Hall or Exhibition Centre