Woodside Square

  • © Morley von Sternberg
  • © Morley von Sternberg
  • © Morley von Sternberg
  • © Morley von Sternberg
  • © Morley von Sternberg
  • © Morley von Sternberg
  • © Morley von Sternberg
  • © Morley von Sternberg
  • © Morley von Sternberg
  • © Morley von Sternberg
  • © Morley von Sternberg
  • © Morley von Sternberg
  • © Morley von Sternberg
  • © Morley von Sternberg
  • © Morley von Sternberg
  • © Morley von Sternberg
  • © Morley von Sternberg
  • © Morley von Sternberg
  • © Morley von Sternberg
  • © Morley von Sternberg

Application Type

Civic Trust Awards

Level of Award

Commendation

Region

Greater London

Local Authority Area

Haringey

Information about this scheme

One of the most attractive sites in North London, formerly St Luke’s hospital, has been redeveloped to provide 159 new homes, 70% of which are aimed at over 55’s. High value private sale family housing contributes to a 30% affordable offer. The affordable housing includes family homes, and is also supported by the relative density of the senior housing offer. The over-55s apartments are not separated by tenure. Woodside Square is a well-integrated development, not a gated community. A green North-South pedestrian link between Grand Avenue and Woodside Avenue enhances an informal local short cut, opening up visual and physical links. The design respects the existing mature trees, the listed and locally listed buildings and the character of the conservation area. The garden landscape at the centre of the site is revitalised, supporting local biodiversity and providing play spaces, a social courtyard garden with outdoor dining table and raised planting beds. The importance of maintaining the character of the site while providing 63% parking led to the integration of a 100-space underground car park. A relatively high density was achieved by careful design within self-imposed height limits, and an architectural approach that relates closely to the local context. The garden apartment villas take paired three storey brick forms with steeply pitched roofs – reminiscent of the Muswell Hill Arts and Crafts townscape nearby – as their starting point, and set penthouse apartments into the roof-space with dormer windows and terraces between the gables. Footprint and fenestration are varied to take account of the immediate context. Elevations in three bricks – two dark stocks enclosing the central garden and a cream brick facing onto it, to enhance daylight levels in the winter months - are complemented by beautiful flat clay tiles typical of the area. The northern and eastern edges of the site are lined with terraces of family houses with their gardens backing onto their Edwardian neighbours, bookended by flats in larger villas. At the south western end of this range is a contemporary addition to the Victorian Norton Lees villa, making its fine interior features accessible via a new lift while adding new homes.

Credits

Architect

Pollard Thomas Edwards

Client

Hanover Housing Association

Landscape Architect

Farrer Huxley Associates

Main Contractor

Hill Partnerships

Structural Engineer

Conisbee

Services Engineer

Hoare Lea

Project Manager

Savills

Sustainability Consultant

Sustainable by Design

Primary Use Class

Class C3 - Dwelling Houses