Skip to main content
Civic Trust Awards
New Temple Complex

New Temple Complex

East Hampshire, South East

Special Award for Sustainability: Sponsored by Derwent London

Presented to an exemplar project, that demonstrates excellent sustainability credentials in terms of overall design parameters, material selection, construction methods and long term energy consumption. 

In an era marked by environmental challenges, the imperative to adopt sustainable practices in architecture has never been more critical.

Sustainability has taken centre stage in the architectural world, and this project encapsulates it and serves as an inspiring testament to the possibilities and responsibilities inherent in sustainable building design. The journey began by setting ambitious targets for low energy use and the incorporation of renewable energy sources. The commitment to continuous monitoring by the design and client team underscores a dedication to achieving and exceeding sustainability goals. The transition from buried gas cylinders fuelling gas boilers to on-site power generation marked a pivotal shift toward sustainability, accompanied by a comprehensive service strategy and off-grid waste treatment. 

Central to the project’s energy efficiency is a service strategy grounded in passive design principles. Investments in building fabric, insulation, and airtightness go beyond meeting Building Regulations requirements, showcasing a commitment to reducing energy demand at its source. Off-grid waste treatment through a klargester adds another layer of sustainability, providing a self-contained solution for foul waste purification before discharge into the landscape. 

The rural location and limited power supply prompted research into low-energy, passive design innovations. Noteworthy among these is an alternative, more sustainable air conditioning system. Sub-floor ventilation systems draw warm air through an underground labyrinth, showcasing a thoughtful integration of passive cooling techniques. Automated louvres in the façade and low solar transmitting glass further contribute to the project’s success in maintaining a comfortable internal environment without relying on conventional air conditioning. On-site solar panels generate electricity to power a low carbon Ground Source Heat Pump, meeting all underfloor heating requirements in the building. The project operates as carbon neutral, surpassing Building Regulations Part L requirements. 

The client’s commendable investment in green energy and passive solutions, along with the collaboration with environmental engineers Skelly & Couch, positions the project as a pioneer in sustainable faith-building construction. Analytical modelling with structural engineers uncovered the superior sustainability of a fully engineered timber frame over traditional choices like steel and load-bearing blockwork. The decision not only reduced embodied CO2 but also eliminated the need for additional material finishes and site deliveries. Off-site precision fabrication, utilising engineered timber, further minimised waste, showcasing a commitment to responsible construction practices

Judges’ Comments

New Temple Complex has embraced a forward thinking, net zero carbon approach focusing on a site generated, all-electric strategy, supported by natural ventilation and daylighting set into a resource efficient, engineers timber structure. This project stood out by showing how a low carbon, yet simple, impactful design can marry sustainability and architecture successfully. A highly worthy winner.

John Davies, Head of Sustainability, Derwent London

Civic Trust Awards National Judging Panel

New Temple Complex
New Temple Complex
New Temple Complex
New Temple Complex
New Temple Complex
New Temple Complex
New Temple Complex
New Temple Complex
New Temple Complex
New Temple Complex
New Temple Complex
New Temple Complex
New Temple Complex
New Temple Complex
New Temple Complex
New Temple Complex
New Temple Complex
New Temple Complex
New Temple Complex
New Temple Complex

Photography Credits & Captions

New Temple Complex - 01, Credit: Rory Gardiner, Caption: View of the New Temple Complex across the garden chakra walk. New Temple Complex - 02, Credit: Rory Gardiner, Caption: Ceremonial approach to the temple, toward the east elevation. New Temple Complex - 03, Credit: Rory Gardiner, Caption: West elevation of the temple, sited between existing mature trees. New Temple Complex - 04, Credit: Rory Gardiner, Caption: View of the west-facing multi-purpose meeting room facade. New Temple Complex - 05, Credit: Rory Gardiner, Caption: Reflection pools at the building entrance symbolise cleansing. New Temple Complex - 06, Credit: Rory Gardiner, Caption: Temple east elevation - brick niches incorporate air intake grilles for passive ventilation and provide a moment to rest. New Temple Complex - 07, Credit: Rory Gardiner, Caption: Covered entrance portico and building foyer. New Temple Complex - 08, Credit: Rory Gardiner, Caption: View of the east temple facade from the nearby car parking. New Temple Complex - 09, Credit: Rory Gardiner, Caption: Timber framed entrance foyer and cloister. New Temple Complex - 10, Credit: Rory Gardiner, Caption: Structural glulam timber entrance portico providing shelter on arrival. New Temple Complex - 11, Credit: Rory Gardiner, Caption: North cloister with south facing ash bench overlooking the planted courtyard. New Temple Complex - 12, Credit: Rory Gardiner, Caption: Multi-purpose meeting room available for hire. New Temple Complex - 13, Credit: Rory Gardiner, Caption: Library with reclaimed oak table and new ash bench seating. New Temple Complex - 14, Credit: Rory Gardiner, Caption: View of the library looking west. New Temple Complex - 15, Credit: Rory Gardiner, Caption: West cloister looking south the temple and central altar, with stable door and view of landscape beyond. New Temple Complex - 16, Credit: Rory Gardiner, Caption: Temple space looking north to the glazed cloister. New Temple Complex - 17, Credit: Rory Gardiner, Caption: Temple interior, with furniture designed by James Gorst Architects. New Temple Complex - 18, Credit: Rory Gardiner, Caption: Underside of the pendentive arched temple structure with radial glulam beams connecting to a dogtoothed brick wall. New Temple Complex - 19, Credit: Rory Gardiner, Caption: View of the temple transepts, used for storage and equipped with flower arranging sinks behind perforated ash joinery. New Temple Complex - 20, Credit: Rory Gardiner, Caption: Timber oculus and glazed rooflight where the 48 curved glulam beams terminate the upper dome.

Overall Result

Special Award

Award Name

Special Award for Sustainability

Application Type

CTA

Primary Use Class

F1(f) Public worship or religious instruction (or in connection with such use)

Secondary Use Class

F2(b) Halls or meeting places for the principal use of the local community

Credits

Architect

James Gorst Architects

Client

The White Eagle Loge

Structural Engineer

Eckersley O'Callaghan

Services Engineer

Skelly & Couch

Main Contractor

Beard Construction

Universal Design Consultant

Peter Connell Associates

Landscape Architect

McWilliam Studio